torsdag 15 september 2011

Visselspråket på La Gomera

I avdelningen ovanliga eller underliga språk har vi idag kommit till visselspråket Silbo Gomero.

La Gomera är en vacker ö som ligger utanför Teneriffa i ögruppen Kanarieöarna. Ön uppstod som resultatet av ett vulkanutbrott för två miljoner år sedan och består därför av höga karga berg med djupa raviner emellan, så kallade barrancos. Dessa berg befolkades så småningom av Guancher som troligtvis var invandrade berber från Nordafrika. De räknas som Kanarieöarnas ursprungsbefolkning och levde där från cirka 1000 f.kr fram tills den spanska invasionen i början av 1400-talet. De existerar inte länge som folkgrupp men de lämnade något efter sig. För att kunna kommunicera över den lilla men svårforcerade ytan som var La Gomeras barrancos använde de sig av visslingar som studsade mellan bergväggarna. 

Man vet mycket lite om uppkomsten av språket men det har vissa likheter med morsealfabetet i det att det sammansätts av ett mindre antal grundelement som är kod för bokstäver, stavelser och speciella ljud. Grundelementen består av visslingar med olika tonhöjd och styrka. Med detta som bas kan man med visslingar överföra meningar, som kan handla om vad som helst.

På det sättet har det likheter med andra kommunikationsföreteelser som vallmusik som förekom bland annat i Skandinavien och Schweiz både som arbetsredskap och som förströelse.

År 2009 sattes språket på UNESCOs lista för "Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity". Idag används språket fortfarande dagligen, det är obligatoriskt att lära ut Silbo Gomero i La Gomeras skolor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar