onsdag 16 oktober 2013

Badhus blev språkkontor


Eftersom badrum var nästintill obefintliga i bostäder långt in på 1900-talet fanns det ett behov av offentliga badhus, så kallade folkbad. Ett ståtligt sådant byggdes mellan 1909-1910 i vad som nu är hörnet Drottninggatan/Malmgatan i Malmö. Det kallades Rörsjöbadet i folkmun. Det fanns avdelningar för både herrar och damer samt bastu- och karbad. Ett bastubad kostade 40 öre.

Så här står det i Sällskapet Skånes Årsbok 1930:

Folkbadhuset i Malmö byggdes av Malmö Sjukkasseföreningar åren 1909-10. Den 15 oktober sistnämnda år serverades här det första badet. Efter kort tid inköptes emellertid detta badhus hela fastighet av Malmö stad. som utarrenderade badhusrörelsen till Direktör Lauritz Lachmann, vilken sålunda under en följd av år ensam dirigerade folkbadrörelsen i Malmö. Det visade sig emellertid icke lämpligt att folkbadet drevs som enskilt affärsföretag. Dess egenskap av socialt vårdande institution medförde förpliktelser för vilka kommunen själv borde svara. Den 24 maj 1917 införlivades Folkbadhuset med Malmö stads affärsdrivande företag och befordrades samtidigt till sitt nuvarande officiella namn Kommunala varmbadhuset i Malmö.


Framåt mitten av seklet hade badets tidigare funktion blivit mer inaktuell då många började få badrum hemma. Så småningom lades badhuset ner och polisen flyttade in byggnaden. Det som tidigare var herrbadet revs för att bygga ett nytt polishus. Det finns ännu många i Malmö som kommer ihåg att de badade i folkbadet som skolbarn fram tills att Simhallsbadet, det som nu är Aqua-kul, invigdes. Här är en som minns:

Kommer ni ihåg Rörsjöbadet, Drottninggatan 5 B det var hit alla skitiga barn fick gå för att lära hygien samt att lära sig simma. Bra hygienskola klart rekommenderbart även idag Tyvärr är detta idag ombyggt till bostäder vilket skedde 1985.Här tvagades man med skurborste till skiten gått bort sen blev den antingen duschen eller vattenslangen för att få bort löddret. Fotkaren stora som dagens badkar och gamla gubbar som finns sin knådning av stora gubbar som var massörer, dessa undvek man. Sen det efterlängtade doppet varefter man slutade i bastun där åldrade gentlemän ljög om sina olika bravader de du. Kloret sitter ännu kvar i näsborrarna. Var gång man besöker Simhallen på Regementsgatan och doften av klor slår till då far tankarna, minnena till Rörsjöbadet.

Här finns för övrigt en film om invigningen av simhallsbadet.

Bakom badhuset mot kanalen sett låg tidigare en gasklocka vilket förklarar att kvarteret fortfarande kallas gasklockan. Där pågår just nu en utbyggnad av det tidigare polishuset inklusive häktet. Den del av polisen som tidigare huserade i badhuset har nu flyttat till den nya byggnaden vilket gjorde att Orange Box fick chans att flytta in. Vi som tidigare hade två kontor, ett på Helmfeltsgatan och ett på Regementsgatan är nu glada över att kunna samla alla på ett ställe så att våra översättare och all vår språkverksamhet nu är koncentrerad på ett kontor. Vårt nya undervisningsrum har fin utsikt över Rörsjöparken och det är lätt att ta sig hit med lokaltrafik då vi är nära knutpunkten Värnhemstorget, eller med bil då det finns parkeringsmöjligheter på gatan. Kom gärna och hälsa på oss! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar