måndag 27 februari 2012

Triumftåg

Ibland stannar man till och funderar över vad ord egentligen betyder.

Ett ord jag nyligen stötte på är triumftåg. Det är ett ord som används ganska ofta i olika sammanhang. De flesta kanske vet att det härstammar från romarriket men vad var egentligen ett triumftåg?

 Idag använder man ordet triumf och triumfera i meningen att vinna en seger eller framgång.

Under den romerska antiken avsåg däremot ordet triumf den segerprocession som genomfördes i Rom efter varje lyckat avslutat krig. Det första triumftåget genomfördes enligt bevarade skrifter redan samma år som staden grundades, 753 f.Kr., av Roms förste kung, Romulus. Omkring 350 gånger firade man sedan triumfer i det antika Rom innan det sista segertåget paraderade genom stadens gator år 416 e.Kr. Under åren närmare Roms fall blev tågen fler och fler.

Först och främst tågade naturligtvis triumfatorn själv, den fältherre som vunnit kriget för Rom. Han red i en vagn som drogs av fyra hästar. I processionen som färdades genom triumfbågen in i staden gick också senaten samt längst bak i tåget den romerska hären, som sjöng nidvisor om sin härförare. Offerdjur av olika slag fanns också på plats. Men det var inte bara romare som deltog i processionen. Ett syfte med triumftåget var att visa att man besegrat fiender och erövrat skatter från främmande länder. Därför lät man forsla krigsbyten som silver, guld, elfenben, ädla stenar, statyer och målningar i processionen. Vidare fanns avbildningar av erövrade floder, länder och berg, där varje enskild bild föregicks av en skylt på vilken man kunde läsa platsernas namn. Iscensättningar av strider i fjärran landskap rullade förbi, liksom modeller av intagna städer. Triumftåget var helt enkelt ett vandrande marknadsföringståg för det romerska imperiet.

I Maja Hagermans bok "Det rena landet - Om konsten att uppfinna sina förfäder" beskrivs hur triumftågen som ibland kraftigt överdrev eller firade påhittade segrar också visade upp diverse fångar man tillfångatagit och människor utanför imperiet som såg annorlunda ut, varav många blev offentligt avrättade. Alltså något av en tidig freakshow.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar